Rakentamisprosessista kohti oikeusprosessia
Juridinen ydinkysymys on se, voiko DEN Finland Oy sanella jälkikäteen ja yksipuolisesti noudatettavan laatutason ilman, että siitä on kauppasopimuksessa yhdessä sovittu?
Kuluttajariitalautakunta on ratkaissut kolmen viime vuoden aikana kaksitoista (12) DEN Finland Oy:n ja kuluttaja-asiakkaan välistä riitajuttua. Lähde: Kuluttajariitalautakunta kirjaamo 17.8.2021 (julkisuuslaki 21.5.1999/621)Elokuussa 2021 kuluttajariitalautakunnassa oli vireillä kolmetoista (13) DEN Finland Oy:n ja kuluttaja-asiakkaan välistä riitajuttua. Lähde: Kuluttajariitalautakunta kirjaamo 17.8.2021 (julkisuuslaki 21.5.1999/621)
DEN Finland Oy kertoo ulos, että se on rakentanut noin 6 000-7 000 omakotitaloa. Mainoksesta riippuen luvut vaihtelevat. Todellista lukumäärää se tuskin itsekään tietää. Laskentatavasta riippuen voi päätyä myös aivan toisenlaisiin lukuihin. Kuluttaja-asiakkaiden kannalta on onnetonta se, että suurin osa taloista on rakennettu "talon tapaan" enemmän tai vähemmän hyvän rakentamistavan vastaisesti ".
”Ostajan tarkoitus on harhaanjohtavasti valtavalla ja pääosin nykytilannetta edustamattomalla aineistolla osoittaa rakentamisen laadun ja rakennuksen tämänhetkisen tilan todellisuutta heikommaksi, saaden siitä kuluttajariitalautakunnan käsittelyn kautta etua.”
Ottaen huomioon, että kuluttaja-asiakas on maksanut virheettömästä tuotteesta täyden hinnan ei kuluttaja-asiakas voi saada kuluttajariitalautakunnan käsittelystä mitään ylimääräistä hyötyä tai etua. Parhaassa tapauksessa kuluttaja-asiakas voi saada ainoastaan hyvityksen virheistä.
- julkisuuden pelko
- pelko talon arvon alentumisesta
- uhkailuun tai painostukseen alistumisesta
- kustannusten pelosta
- kuluttajariitalautakunnan pitkästä 18 kk käsittelyajasta
- tietämättömyydestä.
Yksityiseltä ammatinharjoittajalta tai osakeyhtiöltä, joka rakentaa ammattimaisesti kiinteistöjä edellytetään hyvää rakentamistapaa, johon liittyy olennaisena osana huolellisuusvaatimus ja rakennusmääräysten tuntemus.
Käsityksemme mukaan DEN Finland Oy laiminlöi hyvän rakentamistavan ja huolellisuusvelvoitteensa, eikä voi välttyä korjaus- tai korvausvelvoitteelta, sillä perusteella ettei ole välittänyt, huomannut tai tiennyt aliurakoitsijoidensa laiminlyövän hyvää rakentamistapaa. Muuttovalmiin talopaketin rakentaja vastaa aliurakoitsijoidensa työstä kuten omastaan.
DEN Finland Oy:n näkemyksen mukaan kuluttaja-asiakas on menettänyt oikeutensa vedota virheisiin, joita ei ole huomannut vastaanottotarkastuksen yhteydessä.
Maallikkona kuluttaja-asiakkaalla ei ole vastaanottotarkastuksen yhteydessä edellytyksiä arvioida, tunnistaa tai havaita kaikkia mahdollisia rakennusvirheitä esimerkiksi onko ulkovuorauslaudoitus toteutettu RunkoRYL-2000 mukaisesti ja ymmärtää mahdollisten virheiden myöhempää merkitystä. Vastaanottotarkastuksessa talo on yleensä vielä hyvin keskeneräinen ja puutteita on paljon, jotka huomataan vasta takuuaikana tai myöhemmin.
”Pinnasta syvemmällä olevat naulankannat eivät edellytä verhouslautojen vaihtoa, mikäli ne halutaan korjata. Korjaaminen olisi tullut tehdä kittaamalla naulankannat ennen ulkoverhouksien maalausta. Ulkoverhouksien maalaukset ovat olleet asiakkaan vastuulle kuuluvia, joten alustan tarkastus ja kittaus olisi tullut tehdä ennen maalaustöitä.”
Kuluttaja-asiakkaan ei pidä antaa periksi häikäilemättömästi toimivalle yritykselle. Periksi antaminen johtaa yrityksen mielivaltaisen toiminnan armoille joutumiseen ja kuluttajalle kuuluvan oikeusturvan menetykseen.
- DEN Finland Oy ohjeistaa kirjallisesti ja ilmeisen tarkoituksellisesti kuluttaja-asiakasta harhaan. DEN Finland Oy ohjeistaa "voitte kerätä takuuaikana havaitsemanne asiat ylös ja informoida niistä työpäällikköä takuuajan päätyttyä." Myöhemmin vuosikorjausten yhteydessä DEN Finland Oy kuitenkin väittää, että kuluttaja-asiakas on menettänyt oikeutensa vedota virhevastuuseen, koska virheet olivat nähtävissä ja asiakkaan olisi pitänyt reklamoida virheet aiemmin.
- DEN Finland Oy kiistää virhevastuunsa väittämällä, että vastuu virheiden havaitsemisesta on yksinomaan kuluttaja-asiakkaalla ja asiakkaan palkkaamalla vastaavalla työnjohtajalla.
- DEN Finland Oy väittää, että virheet ovat niin vähäisiä, ettei korjaukselle ole perusteita.
- DEN Finland Oy pyrkii mitätöimään todistelussa käytetyn kuvamateriaalin todistelukelpoisuuden väittämällä, että kuvat on otettu tarkoituksellisesti vain muutamien senttien päästä tai väärästä suunnasta tulevassa valaistuksessa.
- Lopuksi DEN Finland Oy kiistää kuluttaja-asiakkaan kaikki vaatimukset kategorisesti perusteettomina (oikeudettomina), sen kummemmin omaa näkökantaansa perustelematta.
15 VIRHEILMOITUS
15.1
Ostajan on ilmoitettava virheestä tai puutteesta myyjälle tai tämän edustajalle kohtuullisessa ajassa, normaalisti 14 päivän kuluessa siitä, kun hän huomasi virheen tai puutteen tai hänen olisi pitänyt huomata se.
DEN Finland Oy:n kuluttaja-asiakkaalle antama ohjeistus poikkeaa kauppasopimuksen ehdosta. DEN Finland Oy ohjeistaa kuluttaja-asiakasta extranet sivullaan seuraavasti:
”Mikäli vika tai puute vaatii välittömiä toimenpiteitä, ole yhteydessä työpäällikköön. Muutoin voitte kerätä takuuaikana havaitsemanne asiat ylös ja informoida niistä työpäällikköä takuuajan päätyttyä."
DEN Finland Oy:n kirjallinen ohje ei rajaa pois mitään vikoja tai puutteita, jotka eivät kuuluisi takuuaikana havaittavien virheiden joukkoon. Mikä hyvänsä virhe tai puute voidaan ohjeen mukaisesti reklamoida vasta takuuajan päätyttyä.
Yksinomaan jo tämän ohjeen perusteella kuluttaja-asiakas ei voi menettää oikeutta vedota virhevastuuseen, jos vioista ja puutteista on reklamoitu takuuajan päätyttyä.
Edellä kerrotun perusteella DEN Finland Oy:llä ei ole mahdollisuutta irtisanoutua korjausvelvoitteista, jotka rajautuvat kuluttaja-asiakkaalle kuuluvan vaaranvastuun ulkopuolelle, eli ne virheet, jotka ovat todistettavasti DEN Finland Oy:n aiheuttamia tai sen toiminnasta johtuvia.
15.2
Jos ostaja haluaa vedota kohdan 16.12 mukaiseen muun elinkeinoharjoittajan virhevastuuseen, hänen on ilmoitettava tälle virheestä tai puutteesta kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän huomasi virheen tai hänen olisi pitänyt huomata se ja hänellä oli käytettävissään tarvittavat tiedot elinkeinonharjoittajasta. Erillistä ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos elinkeinonharjoittaja on muutoin saanut tietää virheilmoituksesta.
Lause ”kun hän huomasi virheen tai hänen olisi pitänyt huomata se". Oikeus virhevastuuseen vetoamiseen täyttyy, yksinomaan sillä, että ”kun hän huomasi virheen”
Luvussa 15.2 kahden ehdon välissä on tai sana, joka kielitoimiston ohjepankin mukaan ilmaisee vaihtoehtoista mahdollisuutta: ’jompikumpi’ tai ’yhdentekevää kumpi, vaikka molemmat’
Kauppasopimuksen ehdoissa ei määritellä kriteerejä tai olosuhteita, joita pidetään sellaisina, että kuluttaja-asiakkaan olisi pitänyt huomata virhe. Kuluttaja-asiakkaalla on näin ollen oikeus luottaa DEN Finland Oy:n antamaan ohjeeseen, jonka mukaan virheet tai puutteet tulisi havaita takuuajan puitteissa ja reklamoida takuuajan päätyttyä.
Meidän tapauksessa katsomme, että olemme ilmoittaneet virheistä kohtuullisessa ajassa sitä mukaa kuin olemme virheitä huomanneet ja viimeistään takuuajan päättyessä. Katsomme, että pystymme tämän myös dokumentein todistelemaan.
15.3
Ostaja voi kuitenkin kohtien 15.1 ja 15.2 estämättä vedota virheeseen ja puutteeseen, jos myyjä tai muu elinkeinonharjoittaja, johon vaatimus kohdistuu, on menetellyt törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti tai virhe perustuu siihen, että myyjän suoritus ei ominaisuuksiltaan täytä vaatimuksia, jotka sille on asetettu tuoteturvallisuuslain nojalla taikka muissa terveyden tai omaisuuden suojelemiseksi annetuissa säännöksissä tai määräyksissä, tai virhe perustuu siihen, että myyjän suoritus on muuten terveydelle tai omaisuudelle vaarallinen.
Esimerkki törkeästä terveyttä vaarantavasta laiminlyönnistä
Yllä kuvissa suojamaadoitus on kiinnitetty käsin kierretyillä kuparilangan pätkillä betonivalun sisälle jäävään lattian raudoitusverkkoon. Kupari ja rauta muodostavat betonin sisällä korroosiota aiheuttavan kemiallisen parin. Riskinä on, että liitoksen syöpyessä potentiaalisuojaus pettää.
Raudoitusteräs olisi pitänyt tuoda ulos betonista jatkokappaleella ja yhdistää kuparijohtimeen maadoitusliittimillä (esimerkiksi Cu16) tai betonin sisällä suojata liimaisella kutistesukalla. Tätä asiaa oli mahdotonta saada korjattua asianmukaiseksi, koska DEN Finland Oy:n mukaan asialla ei ollut "teknisiä vaikutuksia"
Muistilista
Omakohtaiseen kokemusperäiseen tietoon tiedämme, että edellä kuvattujen seikkojen johdosta rakennushankkeeseen ryhtyvän kuluttaja-asiakkaan ei kannata luottaa DEN Finland Oy:n puheisiin,- Vaadi kaikki sovitut asiat ja lupaukset kirjallisena.
- Ensimmäistä rakennusvirhettä ei ole syytä katsoa sormien läpi. Ensimmäinen virhe johtaa varmuudella uusiin virheisiin.
- Kuluttaja-asiakkaan velvollisuus ei ole tulla rakennusvirheissä vastaan.
- On pysyttävä rakennussuunnitelmien mukaisessa toteutustavassa. Tutustu talon detaljipiirroksiin ja valvo, että niitä on noudatettu. Työmiehillä riittää loputon määrä selityksiä, kuten ”asiat voidaan toteuttaa useilla eri tavoilla” tai "tämä on käsityötä". Asiat voidaan toteuttaa vain rakennussuunnitelmien mukaisella tavalla.
- On vaadittava huolellisuutta. Vetoaminen toleransseihin ja niiden venyttäminen on tyypillistä, kun virheitä sattuu.
- Rakentaja tai työmiehet eivät voi estää valvonnan toimenpanoa työmaalla.
- Omavalvonta on ehdottoman välttämätöntä. Omavalvonnan laiminlyönti johtaa onnettomaan lopputulokseen.
- Ota heti alussa todistelutarve dokumentoinnin lähtökohdaksi. Pyri saamaan dokumentoinnin avulla pitävää näyttöä ja hyötyä mahdollisiin riitatilanteisiin, vaikka näyttäisi siltä, että asiat tulevat sujumaan sopimuksen mukaisesti.
- Käy työmaalla joka päivä kuvaamassa työvaiheet ja arkistoi dokumentaatio, kuten valokuvat ja reklamaatiot siten, että ne ovat kohtuullisen helposti löydettävissä jälkikäteen.
- Kuvatodisteiden kohdalla DEN Finland Oy:n taktiikkana on kiistää kuva-aineiston todistelukelpoisuus vetoamalla lähiotoksiin ja valaistusolosuhteisiin. Dokumentoikaa tapauskohtaisesti kuva-aineiston kuvausolosuhteet riittävällä tarkkuudella.
- Nauhoita myös puhelinkeskustelut ja arkistoi ne. Puheluiden nauhoittamiseen tarvitset Android puhelimen ja Play kaupasta esimerkiksi Call Recorder puheluiden tallennusohjelman. Apple iPhonessa puheluiden nauhoittaminen on huomattavasti hankalampaa, koska puhelut tallennetaan ulkopuoliselle palvelimelle.
- On reklamoitava heti ja kirjallisesti (sähköpostilla) havaituista virheistä kuvineen. Kannattaa huomioida, että isompia rakenteellisia virheitä ei saa korjattua jälkikäteen, vaan ne jäävät pysyviksi ja rasittamaan kiinteistön tulevia myyntitilanteita.
Kommentit
Lähetä kommentti