Alkusanat
Rakennustoimiala ja sen intressipiirit rummuttavat suomalaisen rakentamisen korkeasta tasosta. Pientalorakentamisen todellisuus on kuitenkin toinen. Meidän taloprojektin kohdalla DEN Finland Oy:n rakentamisprosessi oli ongelma, ei ratkaisu. Emme kuitenkaan nostaneet käsiä ylös ja luovuttaneet.
DEN Finland Oy:n näyttää olevan haasteellista täyttää alkeellisimpiakaan rakentamisen laatuvaatimuksia. Asiakas joutuu kädestä pitäen selittämään mitä pitäisi saada aikaan.
Mikäli olet ajatellut tilata talopaketin tai olet jo sellaisen tilannut, sinulle on hyödyllistä lukea blogini postaukset ja tutustua lähemmin millainen todellisuus mainosten takaa voi paljastua.
Toivon, että blogini toimii jonkinlaisena herättäjänä ja saa kuluttaja-asiakkaan kiinnittämään työmaalla huomiota hyvään rakentamistapaan. Omavalvonta ja välitön puuttuminen hyvän rakentamistavan laiminlyöteihin on avainasemassa.
Kuluttaja-asiakkaalla on usein täysin eri käsitys talopakettitoimittajan kanssa, mitä pitäisi saada aikaan.
Käytännössä kuluttaja-asiakas joutuu ostamaan muuttovalmiin talopaketin kuin ”sian säkissä” myyjän puheiden perusteella. Tällaisessa tilanteessa on ratkaisevaa onko rakentaja kuluttaja-asiakkaan luottamuksen arvoinen.
Rakentamisen asiantuntijat tietävät, että lähtökohtaisesti kuluttaja-asiakkaan kannattaisi välttää suurelementeistä paikalla rakennettavan muuttovalmiin omakotitalon hankintaa, ellei siihen ole erittäin painavia perusteita, Keskeisiä syitä muuttovalmiiden talopakettien laaduttomaan lopputulokseen näyttäisi olevan mm.
- suunnitteluvirheet ja puutteet
- elementtien kuljetusvauriot
- tontin olosuhteet ja sosiaalitilojen puute
- rakennusmateriaalien pitkäaikaisvarastoinnin ongelmat tontilla
- rakennusmateriaalien pitkäaikaisvarastoinnin ongelmat keskeneräisen rakennuksen sisätiloissa
- ammattitaidottoman rakennustyövoiman käyttö
- asennusvirheet
- huolimattomuus
- valvonnan täysimääräinen laiminlyönti
- omavalvonnan ongelmat
- talopakettitoimittajan hyvää rakennustapaa halveksiva yrityskulttuuri
- talopakettitoimittajan reklamaatioihin kohdistuva välinpitämättömyys
- rakentamiseen edelleen liittyvät kuluttajansuojan vakavat puutteet
Terve!
VastaaPoistaVoitaisiinko keskustella aiheesta blogin ulkopuolella? Vaikka anonyymisti, jos haluat?
Terve!
PoistaLaita viestiä sähköpostilla blogin etusivun vasemmalla puolella olevalla lomakkeella. Jutellaan lisää.
Hei! Kiitos, että olet kaiken kiireen ja murheen avulla voinut jakaa tätä rakentamisen ihanuutta myös meille muille. Meilläkin on ostettu rakennuttajan rakentama valmistalo jossa on jos jonkinlaista ongelmaa ja pariin kohtaan olen tästä blogista saanut vinkkiä. Voitko kertoa mikä tuossa kuvan ympyröidyssä kohdassa on hyvän rakennustavan vastainen? Meillä on seinä vähän vastaavan kaltainen. Kiinnostaa mikä määräys tai ohje tuosta antaa lisää tietoa ja kättä pidempää rakennuttajan suuntaan?
VastaaPoistaKiitoksia kommentista ja kysymyksestä
PoistaKuvassa on RunkoRYL 2000 vaatimuksen vastainen ulkoverhouksen toteutus. Ulkoverhouslautojen liitokset ovat liian lähellä toisiaan. Minimietäisyys on 1,2 metriä.
RunkoRYL 2000 vaatimukset ovat osa hyvää rakentamistapaa, jota rakentajan on noudatettava, ellei kauppasopimuksessa ole asiasta nimenomaisesti muuta sovittu.
RynkoRYL 2000 asettaa vaatimuksia mm. ulkoverhouslaudan paksuudelle suhteessa laudan leveyteen, naulaustavalle, naularivistöjen suoruudelle ja verhouslautojen liitosten etäisyyksille. Olen käsitellyt ulkoverhouslaudalle asetettavia rakentamisen yleisiä laatuvaatimuksia postauksessa ”Ulkoverhous ei täytä RunkoRYL 2000 vaatimuksia”