Alkusanat

Tämä on Ainoakodin tarina ja ainoaksi se jääkin. Blogin otsikkona voisi hyvin olla presidentti Urho Kekkosen kuuluisa lausahdus "Saatanan tunarit". Tarkoituksena ei ole kuitenkaan kirjoittaa "myllykirjettä", vaan kertoa subjektiivisia kokemuksia muuttovalmiin omakotitalon tuomista haasteista.

Rakennustoimiala ja sen intressipiirit rummuttavat suomalaisen rakentamisen korkeasta tasosta. Pientalorakentamisen todellisuus on kuitenkin toinen. Meidän taloprojektin kohdalla DEN Finland Oy:n rakentamisprosessi oli ongelma, ei ratkaisu. Emme kuitenkaan nostaneet käsiä ylös ja luovuttaneet.

DEN Finland Oy:n näyttää olevan haasteellista täyttää alkeellisimpiakaan rakentamisen laatuvaatimuksia. Asiakas joutuu kädestä pitäen selittämään mitä pitäisi saada aikaan.

Mikäli olet ajatellut tilata talopaketin tai olet jo sellaisen tilannut, sinulle on hyödyllistä lukea blogini postaukset ja tutustua lähemmin millainen todellisuus mainosten takaa voi paljastua.

Toivon, että blogini toimii jonkinlaisena herättäjänä ja saa kuluttaja-asiakkaan kiinnittämään työmaalla huomiota hyvään rakentamistapaan. Omavalvonta ja välitön puuttuminen hyvän rakentamistavan laiminlyöteihin on avainasemassa.

Kuluttaja-asiakkaalla on usein täysin eri käsitys talopakettitoimittajan kanssa, mitä pitäisi saada aikaan.

Käytännössä kuluttaja-asiakas joutuu ostamaan muuttovalmiin talopaketin kuin ”sian säkissä” myyjän puheiden perusteella. Tällaisessa tilanteessa on ratkaisevaa onko rakentaja kuluttaja-asiakkaan luottamuksen arvoinen.

Rakentamisen asiantuntijat tietävät, että lähtökohtaisesti kuluttaja-asiakkaan kannattaisi välttää suurelementeistä paikalla rakennettavan muuttovalmiin omakotitalon hankintaa, ellei siihen ole erittäin painavia perusteita, Keskeisiä syitä muuttovalmiiden talopakettien laaduttomaan lopputulokseen näyttäisi olevan mm.

 • suunnitteluvirheet ja puutteet
 • elementtien kuljetusvauriot
 • tontin olosuhteet ja sosiaalitilojen puute
 • rakennusmateriaalien pitkäaikaisvarastoinnin ongelmat tontilla
 • rakennusmateriaalien pitkäaikaisvarastoinnin ongelmat keskeneräisen rakennuksen sisätiloissa
 • ammattitaidottoman rakennustyövoiman käyttö
 • asennusvirheet
 • huolimattomuus
 • valvonnan täysimääräinen laiminlyönti
 • omavalvonnan ongelmat
 • talopakettitoimittajan hyvää rakennustapaa halveksiva yrityskulttuuri
 • talopakettitoimittajan reklamaatioihin kohdistuva välinpitämättömyys
 • rakentamiseen edelleen liittyvät kuluttajansuojan vakavat puutteet

Olen havainnut yllä olevan kuvan mukaisia hyvän rakentamistavan vastaisia ja paljon muita rakennusvirheitä kaikkien taloesittelyjen yhteydessä. Nämä rakennusvirheet näyttävät toistuvan kohteesta toiseen. Kuvassa päällekkäisten ulkoverhouslautojen liitokset ovat liian lähellä toisiaan. RYL minimietäisyys on 120 cm.

Kommentit

 1. Terve!
  Voitaisiinko keskustella aiheesta blogin ulkopuolella? Vaikka anonyymisti, jos haluat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi8/15/2022

   Terve!
   Laita viestiä sähköpostilla blogin etusivun vasemmalla puolella olevalla lomakkeella. Jutellaan lisää.

   Poista
 2. Anonyymi8/28/2022

  Hei! Kiitos, että olet kaiken kiireen ja murheen avulla voinut jakaa tätä rakentamisen ihanuutta myös meille muille. Meilläkin on ostettu rakennuttajan rakentama valmistalo jossa on jos jonkinlaista ongelmaa ja pariin kohtaan olen tästä blogista saanut vinkkiä. Voitko kertoa mikä tuossa kuvan ympyröidyssä kohdassa on hyvän rakennustavan vastainen? Meillä on seinä vähän vastaavan kaltainen. Kiinnostaa mikä määräys tai ohje tuosta antaa lisää tietoa ja kättä pidempää rakennuttajan suuntaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi8/28/2022

   Kiitoksia kommentista ja kysymyksestä

   Kuvassa on RunkoRYL 2000 vaatimuksen vastainen ulkoverhouksen toteutus. Ulkoverhouslautojen liitokset ovat liian lähellä toisiaan. Minimietäisyys on 1,2 metriä.

   RunkoRYL 2000 vaatimukset ovat osa hyvää rakentamistapaa, jota rakentajan on noudatettava, ellei kauppasopimuksessa ole asiasta nimenomaisesti muuta sovittu.

   RynkoRYL 2000 asettaa vaatimuksia mm. ulkoverhouslaudan paksuudelle suhteessa laudan leveyteen, naulaustavalle, naularivistöjen suoruudelle ja verhouslautojen liitosten etäisyyksille. Olen käsitellyt ulkoverhouslaudalle asetettavia rakentamisen yleisiä laatuvaatimuksia postauksessa ”Ulkoverhous ei täytä RunkoRYL 2000 vaatimuksia”

   Poista
 3. Anonyymi8/29/2023

  Den Finland Oy on käyttänyt ja käyttää useissa kohtaissaan ohuempaa julkisivuverhouslautaa kuin mitä Runko RYL 2010 määrittää. Esimerkiksi Den Finland Oy käyttää ulkoverhouspaneelia UYV 23x145mm, kyseinen ulkoverhouspaneeli tulisi Runko RYL 2010 mukaan olla vähintään 28mm paksua. Den Finland Oy säästää ja asiakas tietämättään ostaa huonompaa laatua. Kuluttajariitalautakunta on vastaavasta tehnyt päätöksen kuluttajan eduksi, päätös löytyy täältä https://www.rakennusriidat.fi/kril-2.9.2013-ulkoverhouspaneelit-talopakettitoimituksessa
  Nyt kaikki reklamoimaan ja vaatimaan hinnanalennusta! Tätä tietoa kannattaa jakaa eri foorumeissa.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi9/07/2023

  Te kaikki, jotka suunnittelette talotoimitusta Den Finland Oy:lta juoskaa karkuun, jos vielä voitte. Suurin osa tämän keskustelun aloittajan listaamista laadullisista ongelmista on valitettavan totta. Itse tarkastelemme DEN:n toimintaa ja toimitusta edellisen rakennusprojektimme näkökulmasta ja myös monien tuttavien taloprojekteja läheltä seuranneena. Laaduttomuus sekä projektin vetämisessä että työn laadussa kiteyttää sen mitä DEN:ltä saa. Työ- ja projektipäälliköt on koulutettu kyykyttämään asiakasta ja kaikesta saa kinata ja riidellä En jatka tarinaa tämän enempää, mutta en suosittele DEN talotoimitusta kenellekään.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Luetuimmat postaukset

Pesuhuoneen alas laskettu katto toteutettiin virheellisesti

Märkätilat toteutettiin vastoin hyvää rakentamistapaa

Tyhmyydestä joutuu maksamaan

Topi-Keittiö pohjanoteeraus

Höyrysulkumuovin reikien korjaus tapahtui vastoin rakennusmääräyksiä

Esimerkki DEN Finlandin karkeasta rakennusvirheestä

Rakentamisprosessista kohti oikeusprosessia

Vuositarkastus aktivoitu

Laatukäsite Neuvostoliitosta

Tästä talomyyjä ei kerro mitään